Je hebt de lesauto’s vast weleens zien rijden. Dat kan bijna niet anders, want al meer dan 70 jaar volg je in Dordrecht rijlessen bij Verkeersschool Waardenburg. De opa van Ingmar van Waardenburg (48) begon er in 1954 mee. Nu staan Ingmar en zijn vrouw Chantal (44) aan het roer van het familiebedrijf.
Werken met auto’s zit al generaties in de familie Van Waardenburg. Ingmars overgrootopa had een garage en verkocht auto’s in Den Haag. “Dat deed hij inclusief rijlessen, dat kon toen gewoon”, zegt Ingmar. “Ook mijn opa ging aan de slag met auto’s, verhuisde naar Dordrecht en startte hier met zijn eigen rijschool. Al snel werkten zijn zoon en dochter ook mee in het bedrijf.”
De hoogtijdagen
Ingmar vertelt dat je tot de jaren 70 geen instructeursbewijs nodig had. Als je drie jaar een rijbewijs had, mocht je lesgeven. “Daardoor had mijn opa veel werknemers in dienst. In de hoogtijdagen gebruikten ze acht auto’s en een vrachtwagen. Ook waren er 1000 examens per jaar. Dat veranderde toen instructeurs een bewijs nodig hadden. Veel personeel ging weg en het bedrijf werd kleiner.”
Kleinschalige verkeersschool
Daarna is de verkeersschool kleinschalig gebleven. Nadat Ingmars opa en oma met pensioen gingen, nam zijn oom Arie het over. Niet alleen zijn oom, maar ook Ingmars tante, moeder en haar vriend werkten in het bedrijf mee. Nu houden Ingmar en Chantal de verkeersschool draaiende. “Ik ben eigenlijk eerder in het bedrijf begonnen dan Ingmar”, zegt Chantal. “Ingmars familie zag mij wel met jongeren werken. Toen we 10.000 euro wonnen bij een loterij investeerden we een gedeelte in een opleiding tot rijinstructeur.”
Niet veel later stopte ook Ingmar bij zijn werkgever en ging bij het familiebedrijf aan de slag. “Als klein jongetje vond ik auto’s al superleuk. Mijn oma paste soms op en gaf dan rijlessen, terwijl ik achterin de auto zat. Geweldig vond ik dat!” Dat hij uiteindelijk de verkeersschool overnam, kwam daarom niet als een verrassing.
Autorijden van de toekomst
Het stel heeft pas geïnvesteerd in een elektrische auto, want dat is volgens hen de toekomst. “Schakelbakken gaan helemaal verdwijnen. Hoe we dat vinden? Je hoort weleens dat mensen zeggen dat echt autorijden alleen in een schakelauto kan. Maar waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Mensen zijn niet gemaakt om te multitasken, waarom moet dit dan wel in de auto?”
“We merken een verschil hoe jongeren van nu autorijden. Ze groeien op met schermpjes en zijn gefocust op één ding en vergeten de wereld eromheen. Dit gebeurt ook in de auto. De auto heb je op een gegeven moment wel onder controle, maar de gevaarherkenning op de weg is het allerbelangrijkst. In je brein is je gevaarherkenning pas goed ontwikkeld vanaf je vierentwintigste. Er gebeuren zoveel ongelukken op de weg, dus bij ons ligt de focus op veiligheid. Je rijdt eigenlijk in een moordwapen.”
Geschiedenislessen in de auto
Een rijles bij Waardenburg draait ook om gezelligheid. Een praatje in de auto maakt voor Chantal en Ingmar bovendien ook meteen duidelijk of een leerling veilig kan rijden en praten tegelijkertijd. “Onze rijschool zit in Dubbeldam en daarom rijden we ook veel in deze wijk rond. Maar ook de rest van Dordrecht, zoals de binnenstad, Sterrenburg en natuurlijk oprit de Staart komen voorbij”, zegt Chantal. “We zijn trots op de stad en daarom geven we de leerlingen ook geschiedenislessen mee. Bijvoorbeeld als we door de binnenstad rijden.”
Lessen bij Waardenburg
Op dit moment zijn er wachtlijsten van 7 tot 8 weken voor een plekje bij de verkeersschool. “Nieuwe leerlingen moeten inderdaad even wachten totdat ze kunnen starten”, geeft Chantal toe. “Maar veel van hen hebben dit ervoor over. Het mooiste compliment dat we kunnen krijgen is als iemand zegt: ‘ik wil bij Waardenburg lessen, want daar leste mijn opa ook!’ De kinderen van Chantal en Ingmar zijn nog jong, maar stiekem hopen ze dat één van hen de rijschool later ook overneemt.
Verkeersschool Waardenburg is met diverse leasauto's al jarenlang een gewaardeerde relatie van Ford Wensveen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten