14 november 2011

Ford Fiesta coureur Latvala wint Rally GB met overmacht


  • Weer topprestatie Nederlander Dennis Kuipers
  • Drie Ford-rijders op podium
  • Acht Fiesta’s in toptien

De voorsprong van Latvala bedroeg maar liefst bijna vier minuten. Hij schreef 11 van de 23 klassementsproeven in de bossen van Wales op zijn naam. Op de tweede plaats eindigden Mads Østberg / Jonas Andersson, gevolgd door Henning Solberg / Ilka Minor.

Hevige regenval had de onverharde weggetjes in Wales veranderd in modderige bospaden. Grip was de eerste twee dagen van levensbelang terwijl op de twee daaropvolgende dagen dankzij het betere weer met zonneschijn de omstandigheden aanzienlijk verbeterden. De rally werd in geheel Wales verreden na de start op donderdag in Llandudno in het noorden van Wales. De deelnemers moesten naast de lange verbindingstrajecten 353,53 wedstrijdkilometers afleggen om uiteindelijk in Cardiff in het zuiden te finishen.

Latvala voelde zich de eerste dag niet lekker, maar na een behandeling door de fysio van het Ford-team voelde hij zich weer goed en nam zijn snelheid toe. Na een zinderend duel met Sebastien Loeb eindigde hij de tweede dag op slechts 1 seconde van de wereldkampioen. Op vrijdag passeerde Latvala de Fransman in het klassement en alles leek uit te draaien op een spannende finale op de laatste dag, met zes klassementsproeven en 84,04 wedstrijdkilometers in de Brecon Beacon heuvels en de militaire terreinen van Epynt.

Latvala breidde zijn voorsprong op de eerste proef op zondag verder uit, maar nadat Loeb gedwongen was uit te vallen paste de Ford Abu Dhabi rijder de laatste vijf klassementsproeven zijn snelheid aan. Toch was hij nog twee keer de snelste op weg naar de finish bij Cardiff Castle.

“Dit is een fantastische manier om het seizoen af te sluiten,” zei Latvala aan de finish. “Het is al weer lang geleden dat ik heb gewonnen en ik heb sindsdien wat frustraties gekend, maar die zijn nu voorbij. “Sinds halverwege dit seizoen klopte alles en ik ben heel blij met de overwinning hier. Dit is mijn tiende Rally GB en het is de rally waar ik mijn WRC-carrière ben begonnen.”

“Toen Seb vanmorgen uitviel, viel er een druk van mijn schouders. Ik ging iets van het gas af en heb geen enkele risico meer genomen hoewel de verandering van voluit naar voorzichtiger rijden best wel tricky was. Maar ik heb het goede ritme gevonden en kon mijn concentratie behouden, en dat is best wel moeilijk wanneer je niet op de limiet rijdt. Het team heeft het hele jaar fantastisch werk geleverd en dit was een uitstekende manier om het seizoen af te sluiten.”

Latvala won ook de Abu Dhabi Spirit of the Rally Award als waardering voor zijn prestaties.

Ford Abu Dhabi team director Malcolm Wilson zei dat de overwinning van Latvala een grote troost was voor het team nadat titelkandidaat Hirvonen op vrijdag de strijd op moest geven.
“Jari-Matti was het hele weekend een klasse apart. Hij was alleen de eerste morgen niet helemaal relaxt maar daarna was hij in grote vorm en niemand was zo snel als hij. We zijn de rally van start gegaan in de hoop op een wereldtitel, maar jammer genoeg is het dat niet geworden. Maar een overwinning, het gehele podium met Ford-rijders en acht Fiesta’s RS WRC in de toptien vormen ook een prima resultaat,” zei hij.

Ford of Europe motorsport chief Gerard Quinn zei: “We hebben een moeilijk seizoen achter de rug en om al zo vroeg Mikko te verliezen was een bittere teleurstelling. We zijn echter teruggekomen en Jari-Matti toonde zijn uitstekende vorm met een welverdiende overwinning. Ik ben heel blij voor hem, ook omdat hij de laatste paar rally’s Mikko enorm heeft ondersteund. Hij is een echte teamspeler.”

Ford boekte met de Fiesta RS WRC in de eerste rally dit jaar een 1-2-3 overwinning en het seizoen werd op dezelfde manier afgesloten.

Nederlander Dennis Kuipers finisht weer in de toptien.
Dennis Kuipers is in de spekgladde finale van het FIA wereldkampioenschap rally’s als achtste gefinisht. Het Nederlandse FERM Power Tools World Rally Team overwon met succes de moeilijke condities tijdens de Rally Wales GB. Het is de vierde keer op rij dat Dennis Kuipers met WK-punten thuiskomt. “Ons doel was om het seizoen goed af te sluiten. Dat is absoluut gelukt”, genoot Dennis Kuipers aan de finish. De Wales Rally GB was een forse krachtproef en het FERM-duo werd onderweg getrakteerd op een typisch Welsh menu met regenbuien, flarden mist en spekgladde gravelwegen.
Dennis Kuipers: “Vooral de verschillen in grip zorgen ervoor dat je altijd op je hoede moet zijn. Op sommige secties bijten de banden zich vast, op andere delen is het alsof een oliefilm op de weg drijft.” Dennis realiseerde een snelle en evenwichtige reeks en klom van een 13e plaats aan het einde van dag één naar een 8e plaats aan de finish in Cardiff.
Het is de vierde keer op rij dat Dennis Kuipers een toptien klassering noteert. “De sterke reeks onderschrijft de progressie die wij hebben gemaakt dit seizoen”, zegt navigator Frederic Miclotte. “In Wales hebben we laten zien dat we ook op onverhard aan snelheid hebben gewonnen.” In totaal zijn Dennis en Frederic dit seizoen zeven keer in de punten gefinisht.

Kuipers sluit het WK-seizoen af op de 12e plaats, terwijl het FERM World Rally Team is geëindigd op de vijfde plaats in de eindstand voor constructeurs. 


Dennis Kuipers eindige de rally op een mooie 8e plaats.


 
Eindrangschikking Rally GB
1.  J-M Latvala/M Anttila                   Ford Fiesta RS           3uur 27min 03.5sec
2.  M Østberg/J Andersson                Ford Fiesta RS           3uur 30min 46.4sec
3.  H Solberg/I Minor                         Ford Fiesta RS           3uur 34min 08.6sec
4.  K Meeke/P Nagle                         Mini John Cooper       3uur 34min 15.8sec
5.  M Wilson/S Martin                        Ford Fiesta RS           3uur 36min 00.8sec
6.  O Tänak/K Sikk                            Ford Fiesta RS           3uur 36min 30.6sec
7.  E Novikov/D Giraudet                  Ford Fiesta RS           3uur 36min 51.2sec
8.  D Kuipers/F Miclotte                    Ford Fiesta RS           3uur 37min 16.2sec
9.  K Block/A Gelsomino                    Ford Fiesta RS           3uur 43min 04.7sec
10 A Araújo/M Ramalho                    Mini John Cooper       3uur 44min 05.1sec

Eindstand Rijders                                          Eindstand Constructeurs
1.  S Loeb                222pnt                     1.  Citroen Total                403pnt
2.  M Hirvonen         214pnt                     2.  Ford Abu Dhabi             376pnt
3.  S Ogier               196pnt                      3.  M-Sport Stobart Ford    178pnt
4.  J-M Latvala         172pnt                     4.  Petter Solberg                98pnt
5.  P Solberg            110pnt                     5.  FERM Power Tools          54pnt
6.  M Østberg            88pnt                      6.  Team Abu Dhabi             54pnt


Jari-Matti Latvala en Miikka Anttila van het Ford Abu Dhabi World Rally Team hebben vandaag met de Fiesta RS World Rally Car de loodzware Wales Rally GB gewonnen, meetellend voor het Wereld Rallykampioenschap. Ook de twee andere podiumplaatsen werden door Ford Fiesta rijders bezet. Latvala boekte zijn vijfde WRC-overwinning. In de toptien waren maar liefst acht Fords Fiesta terug te vinden. Daarbij onze landgenoot Dennis Kuipers die wederom een topprestatie leverde.

Geen opmerkingen: