2 april 2012

Drie Fords op erepodium van WK-Rally Portugal #Ford #WRC

Ford World Rally Team-coureur Petter Solberg is als derde geëindigd in de WK-Rally van Portugal na een indrukwekkende opmars vanaf de 13e positie. Hij eindigde met zijn Ford Fiesta RS World Rally Car op het erepodium in de vierde ronde van het FIA World Rally Championship na een eerder opgelopen achterstand van zo’n zeven minuten.


 Solberg gleed de tweede dag in een greppel en viel uit terwijl hij aan de leiding lag. Met een straftijd van tien minuten ging de 37-jarige Noor de derde dag weer van start en won direct vier klassementsproeven op rij. Op de vierde dag was hij op twee klassementsproeven de snelste en klom hij gestaag op in het klassement. Met als resultaat dat Solberg is opgeklommen naar de tweede plaats in de rangschikking voor het wereld-rallykampioenschap, met nog negen ronden te gaan.

Teamgenoot Jari-Matti Latvala eindigde als 13e in zijn Fiesta RS WRC na een weekend vol incidenten. De 26-jarige Fin scoorde geen punten voor het rijderskampioenschap, maar wist nog wel twee bonuspunten te scoren in de Power Stage.

Hevige regenval en mist veranderden de rally in een Russische roulette. De klassementsproeven op vrijdag in de heuvels rond Faro in de Algarve waren veranderd in een grote modderpoel en simpelweg op de weg blijven was een eerste prioriteit. De omstandigheden waren zo slecht dat de organisatie besloot de helft van de proeven te cancellen. Het Ford-team won uiteindelijk12 van de 19 klassementsproeven, waarvan Solberg acht en Latvala vier.

De laatste dag ging Solberg in vijfde positie van start en verloor hij nog eens zestig seconden door problemen met de stuurbekrachtiging. Toch wist hij vervolgens op te klimmen naar de vierde plek met uitzicht op het podium. Na de diskwalificatie van voormalig Ford-rijder Mikko Hirvonen werd Solberg als derde geklasseerd.
“Het weekend was één groot avontuur,” zei Solberg. “Om als derde te finishen na alles wat gebeurd is geeft een fantastisch gevoel. Ik was zo teleurgesteld nadat ik op vrijdag was uitgevallen en ik heb de hele nacht geen oog dicht gedaan. Het was zo modderig en zo mistig, dat er van alles kon gebeuren. En dat gebeurde ook, zelfs na de finish. Natuurlijk is het niet leuk dat het resultaat wordt bepaald door een beslissing van de officials en ik vind het vervelend voor Mikko. Maar het betekent wel dat ik op slechts vier punten van de koploper in de rangschikking sta en dat Ford in een prima positie verkeert voor het constructeurskampioenschap. Ik kan dan ook niet wachten om in Argentinië van start te gaan!”

Latvala lag na de eerste omloop op kop maar viel de tweede dag uit nadat hij een steen had geraakt waardoor zijn wielophanging werd beschadigd en hij van de weg gleed. Na de herstart met tijdstraf en benzinedrukproblemen die hem 12 minuten kostten, moest hij vanaf de 18e plek de strijd voortzetten. Uiteindelijk finishte hij als 13e.

“Ik moet de rest van het seizoen maar niet verder kijken dan de eerstvolgende rally,” verklaarde een teleurgestelde Latvala. “Het is nog vroeg in het seizoen en ik moet weer dat gerelaxte gevoel krijgen. Ik heb dit seizoen al teveel stenen geraakt. Misschien moet ik de bochten niet zo scherp nemen en sneller reageren als er wat gebeurt.”

Ford World Rally Team director Malcolm Wilson was teleurgesteld. “We hebben hier gedomineerd en waren zowel qua rijder als auto hier de snelste, maar wij hebben cruciale fouten gemaakt. Dat moet in de volgende rally beter gaan,” zei hij.

Adapta World Rally Team-coureur Mads Østberg eindigde in zijn Fiesta als eerste, en merkgenoot Evgeny Novikov als tweede. Onze landgenoot Dennis Kuipers finishte in een Fiesta als zesde, een prima resultaat. De Nederlander kreeg bij zijn WRC-rentree te maken met barre omstandigheden. Hevige regenbuien op de tweede dag hadden de gravelwegen veranderd in rivieren van modder, waarbij mistbanken het rallyrijden nog lastiger maakten. "De omstandigheden waren ongelooflijk. Het was al een uitdaging om de auto überhaupt op de weg te houden,” vertelde Dennis Kuipers. Hij begon zaterdag als achtste algemeen en wist gedurende de dag met snelle tijden op te stomen naar de zesde positie en trok de goede lijn door op de laatste dag, daarbij optimaal profiterend van zijn goede bandenkeuze.

"Een zesde plaats is op zich al een prachtig resultaat. Het feit dat ik sinds november geen WK-rally meer heb gereden, maakt het extra bijzonder,” aldus een blije Dennis Kuipers. Het blijft voor hem voorlopig bij dit eenmalige optreden in het WRC. "Ik wil M-Sport bedanken voor hun inzet en de kans die ze me hebben geboden. Ik zou dolgraag meer rally's rijden, maar nog niets is zeker.”Dennis Kuipers in zijn Fiesta WRC


Volgende ronde
Ronde vijf brengt het Ford World Rally Team naar Zuid Amerika voor de volledig onverharde Rally Argentina van 26 t/m 29 april.

Review Rally Portugal 2012 Ford WRC

Geen opmerkingen: